Utställning på Konstepidemin, Pannrummet den 16-31 oktober 2004


   


Jag fick idé om att visa stearinskulpturer i det annars mörka och lite mystiska pannrummet. Att de brinnande skulpturerna skulle bli en naturlig upplysning av rummet och att de nog skulle passa bra ihop med rummets speciella atmosfär.

Jag gjöt alltså en hel mängd av små människor i stearin (en 15 centimeter höga ungefär), både män och kvinnor, som jag sen placerade ut i Pannrummet på olika ställen. Dessa tändes sedan fem och fem varje dag under utställningens gång (förutom under vernissagen då jag tände elva stycken på en gång). Ljusen brann som längst i sex timmar trots deras ringa storlek.
På grund av att jag hade stängt av trappan ner till figurerna (brandrisk och för att de små människorna skulle få vara ifred sin värld utan inblandning från oss) hade jag också två figurer ståendes på bordet uppe på avsatsen där man kom in så att man skulle kunna ta sig en närmare titt på hur de såg ut.

Utställningen ser jag lite som en visualisering av människor som ”brinner” för något, de så kallade eldsjälarna. Att sådana människor lyser upp tillvaron för andra. Och att de dessutom smittar av sig. Men det finns också ett annat, mer mörkt, sätt att se det på. Människor som blir ”utbrända” av sitt arbete eller engagemang, människor som utför terroristuppdrag genom självmord, människor i krig…

På det lilla bordet uppe på avsatsen hade jag också en bok där man kunde skriva ner sina tankar och reaktioner. Där fanns dessutom ett papper där jag hade beskrivit min utställning och att det fanns möjlighet att "rädda en människa från utbrändhet" dvs. köp en stearinskulptur för 200 kr så den slipper brännas upp. Det går fortfarande att köpa en skulptur även om utställningen är slut (jag smälter ner de som finns kvar och gjuter andra saker av dem annars....)Stearinfigurerna
Jag betraktar skulpturerna
 
Skulpturerna lyser upp omvärlden
 
Brinnande man med gloria
Lyser upp de andra istället för sig själv
 
Skicka ett mail till
konstnar @ jousette.com
om du är intresserad

(ta bort mellanrummen i mailadressen)

Tack alla som kom till utställningen!
/Jousette

Se en liten ljusskulpturfilm på 62.1kb
Bara två ljus kvar
Utbrunnen man