Ljud är något jag varit intresserad av ända sen mina föräldrar köpte en inspelningsbar bandspelare när jag var 6 år. Det låg väl i träda ett tag när jag gick på konstskola och inte riktigt såg att ljud också kan vara ett sätt att uttrycka sig konstnärligt på. Jag hade dittills mest sett det som min lite suspekta hobby som man ska hålla tyst om... Kanske berodde det på att min storasyster tyckte det var så där lagom skoj när jag hela tiden höll på att låta, sjunga och allmänt föra liv när jag spelade in.
Jag har under årens lopp haft väldigt många olika apparater att spela in på. Både för att det låter olika med olika apparater och för att man kan kombinera dem på många sätt. Såsom jag upptäckte när jag fick en dubbeldäckare med "highspeed dubbing" (detta var alltså på 80-talet) att man kunde spela in hur det lät med ytterligare en bandspelare.
Nu däremot använder jag mig mest av digital inspelning via dator. Då hade jag möjlighet att få alla de fördelar jag hade när jag spelade in på rullbandspelare (jodå även de gamla sakerna har kommit till heders) men slippa allt krångel med bandklippning. Och dessutom få en himla massa andra saker.
Här under finns ett urval av de ljudexperiment och projekt jag hittills haft. Jag har gjort förkortade versioner också för att det inte ska vara för jobbigt för uppkopplingen och datorn att hantera..

Titel

Längd

Beskrivning

  • "I don't dare"

4:02 min
1,85Mb
0:32 min
255Kb

Den här handlar om rädslan att sjunga men samtidigt om att så gärna vilja göra det ändå. Den är inspelad i min dåvarande ateljé som jag delade med flera stycken andra. Det fanns tunna väggar imellan så det var möjligt att höra men inte se varann. Därför kunde mina grannar inte se att jag var där när jag satt och sjung in i min inspelningsapparat. Jag sjung precis så högt och mycket som jag absolut vågade eftersom jag visste att det fanns andra i närheten.
  • "Bring it on home"

1:13 min
577Kb
0:28 min
255Kb

Denna är det närmaste "riktig" musik som jag hittills kommit. Jag har utgått från en befintlig sång inspelad av Sonny Boy Williamson(?) och sedan ändrat texten så den passade mig och dessutom ändrat arrangemanget så att det passade både mitt munspelskunnande och röstläge.
  • "Testing, freeing voice"
0:38 min
300Kb
Här ville jag testa vad min röst och mina lungor är kapabla till. Jag hade länge känt en känsla av att binda och stänga in min röst, att aldrig riktigt få använda all dess kraft. Så därför stängde jag in mig i ett relativt ljudisolerat rum (byggt av madrasser) för att kunna få testa. Jag varnade först alla i närheten och sen skrek jag så högt och länge som jag bara kunde. Efteråt var jag förvånad över hur lång tid luften räckte och överaskad över alla de konstiga över- och undertoner som kom när jag skrek. Och glad för att det var över...
Varning! Är jobbig att lyssna på.
  • "Crawford"

2:50 min
1,3Mb
0:29 min
236Kb

Den här är en inspelning som tillhör en serie där jag spelade in ljudet från olika arbetsplater för att andra skulle kunna få möjlighet att höra hur det låter där andra jobbar. Som en sorts kombination av prao och verklighetsflykt. Ljudklippet är från en fabrik där jag tillverkade skenor till garageportar.