Datorer i stearin

Det var en dag i december 2003 när jag som bäst satt och redigerade inskannade bilder för min hemsida som min externa hårddisk inte längre ville vara med. Jag hade haft problem med den sen ett tag tillbaka, gissningsvis på grund av att den inte gillade att vara på min pakethållare när jag cyklade till och från Nätverkstan, men nu hade den fått nog och vägrade låta sig hittas av systemet. Tur i oturen hade jag fortfarande kvar garanti på den och lämnade in den för lagning. Dessvärre var de tvungna att skicka den till Danmark och det kunde ta månader för mig att få tillbaka den. I värsta fall med en ny hårddisk. Jag hade ju naturligtvis inte säkerhetskopierat någonting av allt jag hade hållit på med de två senaste månaderna. Detta gjorde att jag kände mig något frustrerad. Jag visste att allt jag hade gjort kunde vara helt borta och jag kunde inte fortsätta arbeta i vilket fall förrän jag fått hårddisken tillbaka igen.
Det var då jag fick idén. För att få utlopp för min frustration och ilska gjorde jag en dator i stearin som jag sedan med glädje brände upp. Kände liksom att: ha! där fick du dig allt din gamla envisa burk!
En månad senare fick jag tillbaka min hårddisk efter dess rekreation i Danmark; frisk, glad och kry. Med alla bilder i behåll.

Så på något sätt kände jag att detta var ju ganska bra händelse egentligen, jag hade aldrig fått idén om inte hårddisken hade strejkat. Så jag tänkte sen att det här kan jag ju dela med mig av till andra som känner sig frustrerade när deras dator inte gör som de vill. Därför gjorde jag en liten minimodell av min iMac, främst för att det var den jag hade hemma och sen för att den påminner om en vanlig datorskärm jag som tror att många fortfarande har hemma. Sen lånade jag min mors datorburk för att göra mätningar på och gjorde en exakt sju gånger mindre modell i stearin. När jag ändå höll på kunde jag inte låta bli att göra en liten stearinmodell av en iPod. Inte för att jag kände mig arg på dem, snarare tvärtom, utan för att jag gärna ville ha en sådan men inte hade råd. Så jag gjorde en själv (en av de stora fördelarna med att vara skulptör).

Skulle du känna dig frustrerad på din dator är det bara att skicka mig ett mail så du också kan få utöva lite "voodoo". Det är även möjligt att få en liten stearinmodell av just din dator!
konstnar @ jousette.com

iMac: bredd 7cm djup 8cm höjd 7,5 cm
Tower: bredd 2,7cm djup 8,1cm höjd 8,1cm
iPod: bredd 5,8cm djup 1,6cm höjd 9,9cm

b7*d8*h7,5cm
b2,7*d8,1*h8,1cm
b5,9*d1,6*h9,9cm